Jajko na Wielkanoc

Jajka wielkanocne to pewien symbol i jednocześnie przekąski, bez których można nie wyobrażać sobie wielkanocnego śniadania, ale żeby się nie znudziły, przygotowaliśmy zbiór przepisów na wielkanocne jajka, z których stworzysz dekoracyjne i apetyczne przystawki.

Faszerowane jajka wielkanocne możesz podawać z pieczarkami, świeżym zielonym ogórkiem, posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewką, ale też kiełkami (brokułu, rzodkiewki czy fasoli). Co ciekawe – wcale nie musisz pozbywać się skorupek jajek! Ugotowane jajka na twardo ostrożnie przekrój ostrym nożem, aby skorupki nie popękały – następnie ostrożnie wyjmij jajka i przygotuj farsz wg tego przepisu.

Tradycyjne jajka z majonezem na Wielkanoc możesz przygotować również z sosem musztardowym (ostrym bądź łagodnym), domowym sosem koperkowym, chrzanowym lub sosem tatarskim. Doskonale smakują nie tylko faszerowane łososiem, ale też serwowane z musem łososiowym (łososiem zmiksowanym z majonezem i sokiem z cytryny). Jeśli przepadasz za śledziem, przygotuj z nim jaja wielkanocne (jajka jako przystawkę do śledzia lub faszerowane śledziem albo sałatką śledziową), jeżeli masz ochotę na bardziej wytrawną przekąskę, taką, której nie podajesz na co dzień, ale na specjalne okazje – wielkanocne jaja podaj z kawiorem.

winiary_logo_pion

Dodaj komentarz